Paratoner raporunun alınabilmesi için, firmamız paratoner topraklaması ölçümü hizmetini siz değerli müşterilerimize sunmaktadır.
Paratonerler bir mahalli yıldırımın etkilerine karşı koruyan cihazlardır. En genel olarak :Radyoaktif paratonerler ,aktif paratoner sistemleri ,Franklin yakalama çubuğu, gergi teli ve Faraday kafes sistemi olacak şekildedir.
- Radyoaktif Paratonerler
Bu paratonerler genel olarak yasaklanmıştır ve eğer tesisinizde varsa sökülmesi ve de T.A.E.K teslim edilmesi gerekmektedir.
- Aktif paratoner sistemleri
Bu paratonerler ucu inceltilerek sivrileştirilmiş bir aktif paratoner ile koruma sağlamaktadır. Paratonerler korunacak olan yapının en yüksek noktasına yerleştirilmektedir. Paratonerlerin toprakla olan bağlantısı en kısa güzergahı izleyecek şekilde yapılmaktadır.İniş iletkenleri S yapmamalıdır.Ayrıca binanın içinden gitmemelidir.
- Franklin yakalama çubuğu
Franklin çubuğu veya yakalama ucu sistemleri olarak bilinen bu yöntem, basit bir metal uç, iniş iletkeni ve topraklama bölümlerinden oluşan bir yıldırımdan korunma yöntemidir.
- Gergi teli
İki veya daha fazla taraftan dikilen direklerin arasına binayı koruma içerisine alacak yükseklikten gergi teli bağlanması ile yapılır.
- Faraday kafesi
Binanın tepesinde koruma seviyesine göre uygun aralıklarla bir kafes oluşturacak şekilde iletkenlerin birleştirilmesi ve toprakla bağlantısının sağlanmasıyla tesis edilir.Binanın etrafından bir çok noktadan iniş iletkenleri monte edilir ve bir potansiyel dengeleme sağlanır.Ancak Faraday kafesi yapı dışında kalan bölgeleri ve buna bağlı olarak çevredeki diğer binaları koruyamaz.
Biltekin Mühendislik olarak bu bütün çeşit paratonerlerin topraklama dirençlerini ölçüyor ve de paratoner raporlarını veriyoruz.
Paratoner sistemlerinin yönetmelikler gereği yılda bir defa , topraklama ölçümlerinin yapılmasının ve de göz ile kontrol edilip ,paratoner raporlarının oluşturulması gereklidir.
Paratonerlerde yıldırımın düşüp devreyi sistem üzerinden tamamlayıp ,tamamlamadığını anlamak için yıldırım sayacı takılır.Bu sayacın takılması zorunlu değildir ancak faydası vardır.Bu sayede yıldırım düştüğünde özellikle sistemin gözükmeyen toprağın altında kalan kısımların zarar görüp görmediği anlaşılır.
Tesisinizin tam olarak korunması için paratonerlerin yanında bir de A.G. Parafudurlar kullanılması gerekmektedir.Bu sistemler iç yıldırımlık olarak adlandırılır.Tesisinizin bütün metal kısımları eşpotansiyel baralara bağlanıp potansiyel dengeleme sistemi kurulmalıdır.Ayrıca cihazlarınızın ve de panolarınızın çeşitli tiplerdeki parafudurlar ile korunması gerekmektedir.Ancak bu şekilde tam bir koruma sağlanır.Yoksa paratonerler yıldırımı toprağa sağ salim indirseler bile, yıldırım belirli bir mesafe içinde kalmak şartı ile bir başka noktadan fırlar ve cihazlarınıza zarar verir.Bu parafudurlardan paratoner raporlarında değil elektrik iç tesisat muayene raporlarında bahsetmekteyiz.
Biltekin Mühendislik olarak bütün paratoner çeşitlerinin raporlandırmasını yapmaktayız. Verdiğimiz hizmet yıldırım düştüğü an ,toprağa olağan şekilde indirip indiremeceğinin ölçümü olan topraklama direnci ile paratonerlerin göz ile kontrolüdür.Paratoner raporu kapsam olarak bu iki bileşeni kapsayan bir rapordur.Paratoner raporlarımız Elektrik Mühendisleri odasının yayınladığı bilimsel rapordur.
“Biltekin Mühendislik olarak paratoner topraklaması ölçümü hizmetini başta Gebze,Dilovası olmak üzere genel olarak bütün Kocaeli bölgesinde ve de Sakarya’da veriyoruz ve paratoner raporlarınızı en kısa zamanda hazırlıyoruz..”
ETİKETLER: Paratoner Raporu, Paratoner Ölçümü, Paratoner Topraklaması Ölçümü, Paratoner Topraklaması Raporu.